Zonneboiler

Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om warm water te maken. In de meeste gevallen wordt een zonneboiler gebruikt voor het aanmaken van warm tapwater, maar het kan ook gebruikt worden voor verwarming van de woning. 

 

De zonneboiler is een grote (geschakelde) collectorplaat, of bestaat uit een aantal heatpipes, die meestal op het dak geplaatst worden. Heatpipes zijn glazen vacuümbuizen waarin een vloeistof zit die wordt opgewarmd door de zon en vervolgens zijn warmte afgeeft aan het water in het buffervat. In vergelijking met vlakke plaat zonneboilers hebben heatpipes vaak een nog hogere energieopbrengst.

 

Daarnaast is er meestal ook sprake van plaatsing van een buffervat. Bij gebruik voor warm tapwater wordt vaak een buffer geplaatst van 150-300 liter opslagcapaciteit. Als de zonneboiler ook gebruikt wordt voor woningverwarming dan is er meestal een groter buffervat nodig, dat soms wel kan oplopen tot 1000 liter (voor grotere woningen).
Vlakke plaat collectoren
HeatPipes
Heatpipes

Waarom een zonneboiler?

Een zonneboiler heeft een hoog energie-rendement. Per vierkante meter (m2) collectoroppervlakte kan het tot wel 4x meer energie opwekken als een zonnepaneel [1]. Deze hogere energieopbrengst vertaald zich ook in een hogere besparing van CO2-emissies (ten opzichte van zonnepanelen).

 

kWh opbrengst per jaar per m2 collector oppervlak

Welke energie wordt vermeden

Emissies kgCO2 per kWh [2]

Vermeden CO2 emissie per m2 collector oppervlak

Zon PV

150

Elektriciteit van het net

0.475

71 kg CO2 per m2 per jaar

Zonneboiler

600

Gas van het net*

0.192

115 kg CO2 per m2 per jaar

*De emissiefactor van aardgas (Groningen-Gas) is 1.884 kg CO2/m3. 1 m3 aardgas bevat ca. 9.8 kWh aan energie.

Een zonneboiler kan dus helpen om het gasverbruik en CO2-emissies terug te dringen, terwijl een zonnepaneel de elektriciteitsrekening en bijbehorende CO2-emissies verlaagt. 

Echter, op dit moment (met het huidige energiebeleid en energieprijzen) zijn de terugverdientijden (TVT) van zonnepanelen (TVT doorgaans <10 jaar) in de meeste gevallen aanzienlijk beter dan zonneboilers (doorgaans >10jaar).

Wanneer is/wordt een zonneboiler (financieel) interessant?

Een zonneboiler kan nu al financieel interessant zijn voor woningen die voorzien in warm tapwater via elektriciteit (elektrische boilers), of voor woningen die bijvoorbeeld nog gebruik maken van propaan (gastank) voor verwarming/warm water. Dit zijn meestal de wat oudere landelijk gelegen woningen die niet aangesloten zijn op het gasnet. 

Daarnaast – gezien het overheidsbeleid om steeds meer woningen en wijken af te gaan koppelen van het aardgas – ligt het ook in de lijn der verwachting dat de aardgasprijs in de nabije toekomst verder zal stijgen (ontmoediging gebruik aardgas door verhogen energiebelastingen)[3]. Daarmee zal de TVT  van zonneboilers dalen. 

De voor- en nadelen van een zonneboiler in het kort

Energie

Hogere energieopbrengst per m2 collectoroppervlak t.o.v. PV

Milieu

Hogere milieuwinst (CO2) per m2 collectoroppervlak t.o.v. PV

Financieel

Langere terugverdientijd t.o.v. traditioneel zonnepaneel (PV)

Technisch

Voldoende ruimte nodig voor buffervat

Zonneboiler ‘in actie’ zien ?

In 2019, heeft LEN voor het eerst een subsidieaanvraag voor de plaatsing van een zonneboiler toegewezen (7m2 collectorplaat met 750 liter buffervat). Mocht u een keer met eigen ogen deze zonneboiler-installatie ‘in actie’ willen zien neem dan contact op met LEN dan regelen wij een keer een bezichtiging.

Zonneboiler-regeling

Een nieuwe zonneboiler vraagt bouwtechnisch het een en ander van uw woning. Laat uw woning daarom eerst checken of deze geschikt is voor een zonneboiler.

LEN heeft het volgende aanbod voor Loenenaren:

  • 37% financiering en subsidie op kosten incl. BTW
  • Bijdrage LEF gedurende 5 jaren  is 32,5%
Rekenvoorbeeld
Investering incl BTW
€ 5000,00
Subsidie RVO
– € 1500,00
Financiering en subsidie LEN (37%)
– € 1295,00
U betaalt bij installatie
€ 2205,00
Bijdrage Loenens Energie Fonds gedurende 5 jaar(32,5%)
€ 1.137,50
(5x€227,50)
Totale voordeel
€ 157,50
Verwachte terugverdientijd
> 10 jaar

Deelnemen aan de zonneboiler-regeling

Hoe kunt u deelnemen aan deze regeling als particulier of bedrijf?

  1. Woont u in Loenen of is uw bedrijf in Loenen gevestigd, en bent u eigenaar?
  2. Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?

Voldoet u aan bovenstaande eisen dan komt u in aanmerking voor de subsidie.

Contactformulier Zonneboiler

Gebruik dit formulier indien u zich wil aanmelden of als u meer
informatie wilt ontvangen over de zonneboiler regeling en subsidie.

Loenen Energie maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement.