Energiedag maakt Loenen Groener

Energiedag maakt Loenen Groener

Buiten bij het Dorpscentrum De Brink kregen de bezoekers van de energie-avond vorige week meteen al te zien hoe het natuurkampeerterrein Zegenoord in de Loenermark met hun installatie, een voorbeeld is van eigen energie beheer. Het kamp heeft al een paar jaar een eigen zonenergiecentrale. Hiermee wordt voorzien van de energiebehoefte van de gasten.

In de Brink kregen de bezoekers even later een grote hoeveelheid informatie aangeboden door de stichting LEN (Loenen Energie Neutraal). Er waren sprekers met presentaties van lokale en internationale ervaringen.


De energiedag in Loenen begon ’s middags met een spelmiddag in het Lonapark. Ruim 50 kinderen deden mee aan spelletjes met als thema ‘Duurzaamheid’. De kinderen was gevraagd een energie idee te bedenken. Het aantal inzendingen viel de jury wat tegen. Wel was door de jeugd hierover goed nagedacht. De ideeën varieerden energieopwekking in de speeltuin tot propellers op de nieuwe uitkijktoren. Alle negen kinderen in de leeftijd van vijf tot elf jaar kregen een prijsje.

De energieavond in De Brink werd gepresenteerd door Marlies Claassen. Zij vroeg eerst aandacht voor Reinder Groenhof, voorzitter van de Dorpsraad Loenen. Hij was er trots op dat ‘zijn’ dorp in de gemeente Apeldoorn voorop loopt met de energieopwekking.

Andre Zeyseink van LEN vertelde over de werkwijze van deze stichting. Loenen gaat door met de plaatsing van zonnepanelen. Hij liet weten dat niet alle huizen geschikt zijn om deze te voorzien van zonnepanelen. Via de postcode op internet kan men dit aan de weet komen. Er zijn bij 61 projecten al 1168 zonnepanelen in Loenen geplaatst. Er wordt hard gewerkt om het streven van Loenen Zonnedorp in 2020 gestalte te laten krijgen. Zeyseink vertelde dat de nieuwste plannen van LEN een eigen energiecentrale zijn. Er moeten veel zonnepanelen komen. Ongeveer de grootte van 2.5 voetbalveld.

Josje Fens van Greenpeace vertelde uitgebreid over het werk van deze organisatie die zich grote zorgen maakt over de klimaatwijzigingen voor natuur en milieu. Hansjurgen Heinen uit Loenen had zich bijzonder verdiept in het bezuinigen van energie in zijn woning. Hij rekende de bezoekers voor hoeveel er bespaard kan worden in één huishouding. 
Wethouder duurzaamheid Mark Sandman van de gemeente Apeldoorn kon aan de familie Van de Starre aan het Kanaal Zuid de prijs uitreiken voor het 1000ste zonnepaneel. Reinder Groenhof reikte aan Bart en Jose Staal in Loenen de Redboy wisseltrofee uitreiken omdat zij al vijf jaar zonnepanelen op hun boerderij hebben.

Deel dit bericht:

Loenen Energie maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement.