Bewustwording geslaagd op Loenense Energie Dag 2016

Bewustwording geslaagd op Loenense Energie Dag 2016

Ontdekken, bewustwording, besparen en bovenal plezier waren de kernwoorden voor jong en oud op de Energie Dag 2016.

De basisscholen kwamen bij elkaar in het Lonapark waar ze in groepen aan de slag gingen met activiteiten gericht op duurzaamheid en natuur. Vuur, water uit de beek en natuurlijke materialen werden ingezet. Onder de leiding van Scouting Valeouwe werd een waterzuivering, sleutelhanger van oude kleding, een windmolen en een insectenhotel gemaakt. Ook werd meegedaan aan het beste Energie idee. Bijzonder creatieve ideeën werden met ons gedeeld. Van een duurzaam schoolplein, energieopwekkende trap tot een schone fabriek en elektrische auto op windenergie. Met een speciale Donald Duck  uitgave over duurzaamheid gingen de kinderen huiswaarts.

’s Avonds kleurde de Brink groen en volgde een zeer informatief en aansprekend programma. Een aantal opvallende zaken:

  • Loenen heeft vanaf 2014 via LEN ca. € 1mln geïnvesteerd in zonnepanelen en isolatie. Resultaat is veel geldbesparing en ca. 600 ton CO2-uitstoot. Er is nog veel potentie in Loenen om de ambitie te halen. LEN zet in op een virtuele energiecentrale. Meer info volgt later
  • Josje Fens, Greenpeace had een aantal treffende beelden zoals van Barack Obama: “We are the first generation to feel the consequences of climate change, and we are the last generation that can do something about it’
  • Hansjurgen Heinen, Loenenaar, had als boodschap: ”Energie besparen is leuk en het levert ook nog geld op, waarvan onze kinderen kunnen studeren”.

Duurzaamheid is volop gevierd. Wethouder Sandmann reikte het 1000ste zonnepaneel uit aan de familie van de Starre. Jongerenvereniging Spritszh is op weg om de 1e duurzame jongerenvereniging te worden in Gelderland. De opbrengst van de lotenverkoop ging naar dit doel. Familie Staal ontving uit handen van Reinder Groenhof, voorzitter Dorpsraad, de Redboy trofee, voor zijn energieneutrale boerderij. Deze trofee is bedoeld voor Loenenaren die veel hebben betekend voor de verduurzaming van Loenen. Tenslotte heeft Just Too hun muzikale repertoire laten horen tot in de kleine uurtjes, als dank voor de bijdrage vanuit het dorp voor de Uitkijktoren namens de Vrienden van de Loenense Bossen. Een impressie van de presentaties:

Loenense Energie Dag _fotoverslag.pdf

De werkgroep kijkt terug op een geslaagde Energie Dag waaraan diverse vrijwilligers  en sponsoren aan de basis hebben gestaan. Dank voor uw bijdrage! 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loenen Energie maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement.