Buitenlands bezoek in Loenen

Buitenlands bezoek in Loenen

Zeventig inwoners van diverse Europese landen hebben vrijdag een bezoek gebracht aan Loenen. Ze waren te gast bij Loenen Energie Neutraal.

Het bezoek maakte deel uit van het project Energieke Dorpen, waarbij Loenen als winnaar uit de bus kwam. Een stichting in het dorp werkt al anderhalf jaar aan projecten om het dorp energie-zuiniger te maken en over te laten stappen op duurzaam opgewekte energie.

Een deel van het buitenlandse bezoek werkt aan vergelijkbare projecten. Samen doen ze mee aan een Europees project, dat drie voorbeeldprojecten telt. Naast Loenen Energie Neutraal zijn dat de bibliotheek in Dublin met een voorlichtingsprogramma en een biomassa-centrale in het Franse Normandië.

De bezoekers waren vooral onder de indruk van de plannen waarmee leerlingen van basisschool De Tweede Stee duurzame energie willen opwekken. Zo denken ze batterijen van iPads en smartphones van stroom te voorzien door te vegen over het beeldscherm. Ook een permanente armband waarin door lichaamsbeweging stroom wordt opgeslagen, kan volgens de leerlingen worden gebuikt om bijvoorbeeld telefoons op te laden.

De initiatiefgroep in Loenen gebruikt de 200.000 euro die het dorp als prijswinnaar kreeg om een veelvoud aan duurzame investeringen van de grond te krijgen. Het project is zo succesvol dat er een wachtlijst is. Nieuwkomers kunnen pas in 2017 een beroep doen op het fonds dat de groep instelde.

Deel dit bericht:

Loenen Energie maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement.