Loenen ontvangt Europese ‘Energiegasten’

Loenen ontvangt Europese ‘Energiegasten’

Het was vrijdag duidelijk dat in Loenen hoog bezoek werd verwacht. Bij De Brink wapperden een flink aantal vlaggen van Europese landen in top. Dit vlagvertoon was een welkom aan een delegatie uit een aantal landen die door de Loenenaren waren uitgenodigd kennis te nemen van de vele activiteiten om het dorp Energie Neutraal te maken. Zo’n zeventig gasten kwamen per bus naar De Brink en werden met vrolijke muziek onthaald door de muziekvereniging OLTO.

Na een ontvangst in De Brink, werd het woord gevoerd door Dorpsraadvoorzitter Reinder Groenhof (foto). Hij vond het een grote eer zoveel gasten uit Europese landen in zijn dorp te mogen begroeten. Hij prees de stichting Loenen Energie Neutraal (LEN) die 200.000 subsidie heeft binnen weten te slepen. En ook deze gelden prima heeft besteed met energieprojecten.

LEN-voorzitter André Zeijseink liet weten dat het beschikbare bedrag in Loenen al is besteed aan een fors aantal projecten, maar hoopt in de toekomst nog meer Europees subsidiegeld te krijgen, omdat er al een wachtlijst bestaat. Volgens Zeijseink zou Loenen in 2020 al voor 40 procent zonne-energie kunnen opwekken.
Na een gezellig samenzijn in De Brink, ging het gezelschap een kijkje nemen in basisschool De Tweede Stee. De school doet ook mee met het energieproject en heeft in de afgelopen maanden met de leerlingen in speciale lessen voorgelicht over het opwekken en besparen van energie. De leerlingen hadden werkstukken gemaakt die de gasten konden bekijken. Verschillende waren knap bedacht. De gasten keken met veel interesse naar de ideeën van de leerlingen.

Later op de middag was onder een grote belangstellen van ouders en kinderen de prijsuitreiking in De Brink. Nynke Coops van LEN vertelde dat er 25 inzendingen waren binnengekomen. De jury had er een zware kluif aan gehad om alles te beoordelen op diverse onderdelen. Zij vertelde dat Milan Wijnen met zijn groenten- en plantenkas de eerste prijs (waardebon 100 euro) had gewonnen. Hij bedacht hoe op verschillende manieren stroom kan worden opgewekt. De tweede prijs (75 euro) was voor Siens Sprenger die bedacht dat er wel zonnepanelen op de achterkant van de telefoon kon komen. Ook een tweede prijs(75 euro) was er voor Janine al Mawla die de (buik)energieband uitvond voor de telefoon. Julian Bunt zag wel wat in het opwekken van stroom door matjes op de weg. Hij kreeg een derde prijs ( 50 euro). Voor de schooljeugd waren er ‘s middags oud-hollandse spelen. Er werd fanatiek gespeeld. Nicole Roodink van de het Kindervakantiespel had met haar team de leiding. De prijzen werden gewonnen door groep 1 / 2: Indy Tulum, Julian Bunt en Renske Verheul, groep 3/4: Merla Buisman, Wessel Klomp, Milan Wansink, groep 5/6: Levi Klomp, Nigel Klomp, Dinand Tulum, groep 7/8: David Radstaat, Leon Uijttenboogaart, Jurgen Schoolderman.
’s Avonds was er nog een gezellig feestje met de Pianoco’s en kwam Jaco Zweverink optreden. Het energiefestival werd afgesloten met een gezellig samenzijn in de kelder van Spritshz. Het feest werd mogelijk gemaakt door Lomive, Dorpsraad, De Brink, LEN, Gemeente Apeldoorn, Spritshz en Installatiebedrijf Slief 

Deel dit bericht:

Loenen Energie maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement.