DE-centrale wint Europese Citizens Award 2020

DE-centrale wint Europese Citizens Award 2020

Innovatief energieproject Loenen wint Europese ‘Citizens Award 2020′

Loenen heeft met het cVPP-project, een slim energiemanagementsysteem, tijdens de  Europese Duurzaamheidsweek de ‘Citizens Award 2020’ gewonnen. Ieder jaar kent de EU prijzen toe aan de meest opvallende en innovatieve energieprojecten van de EU. Het Loenense project kreeg van de negen genomineerde Europese projecten de meeste publieksstemmen.

De community based virtual powerplant (cVPP) is een slim energiemanagementsysteem dat vraag en aanbod van duurzame energie op elkaar afstemt. Het systeem, dat in Loenen DE-centrale wordt genoemd, betrekt de inwoners bij het elektriciteitssysteem van de toekomst.

Grote energiemaatschappijen zetten ook in op deze techniek, maar het bijzondere in Loenen is dat de inwoners van Loenen zelf de zeggenschap over DE-centrale hebben. Het nieuwe energiesysteem is vóór en dóór  burgers. DE-centrale zorgt ervoor dat, op tijden dat de zon volop schijnt en er veel aanbod van duurzame energie is, apparaten die energie verbruiken automatisch aan gaan. Op dit moment vindt er een proef plaats met warmtepompen die aan het systeem zijn gekoppeld.

Loenen is een voorloper als het gaat om het duurzaam opwekken van energie. Binnenkort wordt het eerste grote zonnedak van de Energie Coöperatie Loenen op het distributiecentrum van Thomassen in Loenen in gebruik genomen. Hiermee wordt jaarlijks ca 850.000 kWh aan duurzame elektriciteit opgewekt. In totaal wekt Loenen per eind 2020 ca 2 miljoen kWh per jaar op, hiermee wordt ca 1 miljoen kilo CO2-emissie per jaar bespaard. Dit is nog net niet de helft van het jaarlijkse huishoudelijke elektriciteitsverbruik van Loenen.

Deel dit bericht:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loenen Energie maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement.