Loenen Energie Neutraal maakt de balans op!

Loenen Energie Neutraal maakt de balans op!

De Stichting Loenen Energie Neutraal (LEN) komt voort uit de wedstrijd Energieke dorpen van de gemeente Apeldoorn, waarmee Loenen in 2013 een EU subsidie van € 200.000 heeft gewonnen om het dorp te verduurzamen. LEN heeft voor de bewoners van Loenen een aantrekkelijk regeling gemaakt voor investeringen in isoleren en het opwekken van duurzame energie en het Loenens Energie Fonds opgericht.

Het bestuur van LEN heeft de stand opgemaakt van het aantal gerealiseerde projecten. Sinds april 2014 zijn er 33 huizen van zonnepanelen voorzien en 8 huizen geïsoleerd via vloeren/of spouwmuurisolatie. Daarnaast staan er nog 12 zonnepanelen projecten en 22 isolatie-activiteiten gepland. Totaal is er straks 245 kWp geïnstalleerd aan zonnevermogen.

Met al deze projecten te samen gaat Loenen de komende jaren, jaar in, jaar uit, ca. 250.000 kilo aan CO2 emissie vermijden. Dit staat gelijk aan bijna 1.000.000 autokilometers. Maar naast deze forse milieuverbetering zullen de deelnemers ook gezamenlijk jaarlijks ± € 50.000 minder aan energie hoeven uit te geven.

Dat moet gevierd worden! Op 28 november komt een Europese delegatie Loenen bezoeken om met eigen ogen te zien hoe de € 200.000 subsidie is besteed. Het bezoek begint en eindigt in de Brink – dat tegen die tijd ook zijn eigen zonnepanelen zal hebben –  en zal de hele ochtend duren. Na de lunch zal men richting het Provinciehuis in Arnhem vertrekken om daar verder te praten over verduurzaming.

Dorpsraad, de Brink, Lomivé, Spritshz en LEN hebben de handen ineen geslagen om deze dag niet ongemerkt voorbij te laten gaan en hier ook een feest voor Loenen zelf aan vast te knopen.

Financieel gaat het erg goed met LEN. Van de € 200.000 subsidie is nu € 110.000 besteed en de rest is gereserveerd voor lopende projecten. Dat leidt helaas tot een wachtlijst voor nieuwe belangstellenden. Het bestuur doet zijn best om in de komende periode nog meer subsidie voor Loenen beschikbaar te krijgen. Daarover verwachten we na 28 november meer duidelijkheid te krijgen. In ieder geval zal er vanaf volgend jaar zomer subsidie vanuit het Loenens Energie Fonds beschikbaar komen voor nieuwe projecten.

Het bestuur roept Loenenaren, die ideeën hebben voor nieuwe projecten of aanvullende subsidievormen op om zich te melden.


Meer informatie op www.loenenenergie.nl

Deel dit bericht:

Loenen Energie maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement.