Loenen Energie Neutraal mist prijs, wel tevreden

Loenen Energie Neutraal mist prijs, wel tevreden

Het energieproject Loenen Energie Neutraal heeft naast de hoofdprijs gegrepen in een Europese duurzaamheidswedstrijd. Deel uitmaken van de eindstrijd was echter al een prijs, geeft Hansjurgen Heinen van Omgevingsdienst Veluwe IJssel aan. En mogelijk levert het op langere termijn nog iets op.

 Loenen zet al enige tijd groots in op het energieneutraal maken van het eigen dorp. Inwoners en bedrijven kunnen een lening krijgen voor maatregelen op het gebied van duurzaamheid, zoals de aanschaf van zonnepanelen. Daar bestaat zelfs een wachtlijst voor.

Die aanpak behoorde tot de negen genomineerden voor de Europese prijs, en zat in zijn categorie zelfs bij de laatste drie. Er waren 370 projecten aangemeld.

Een groep uit Loenen was samen met Heinen dinsdag aanwezig bij de prijsuitreiking in Brussel, en dat was een mooie ervaring. ,,Dat we genomineerd waren zorgde al voor een euforisch gevoel”, vertelt Heinen. ,,Dat we uiteindelijk niet hebben gewonnen is dan even jammer, maar de voldoening overheerst.” Ter plekke zijn ideeen opgedaan. ,,Dat is ook de opzet: goede concepten verspreid over Europa uitwisselen.” Omgekeerd heeft Loenen ook de aandacht getrokken. Zo heeft een Zweedse journalist aangegeven binnenkort naar het Veluwse dorp te komen om te kijken hoe hier een en ander is opgezet.

De eervolle nominatie van Loenen kan wellicht ook op de langere termijn nog effect hebben, meent de gemeente Apeldoorn. Dit project en meer in het algemeen de Apeldoornse ambities zijn nu bekend in Brussel. Mogelijk helpt dat bij het leggen van nieuwe contacten of bij toekomstige verdelingen van Europese subsidie.

Deze link presenteert de nominatie van LEN in de categorie “Regions & Communities” incl. een kort filmpje. http://www.eusew.eu/trust-a-village-to-achieve-real-change

Deel dit bericht:

Loenen Energie maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement.